Начало

Фирма ЕФИР е създадена от г-н Христо Динев през 1989 г. в гр. Стара Загора, България.

В началото дейността на фирмата е ориентирана в областта на търговията с петролни продукти и автомобили, автосервизни и транспортни услуги.

През 1990 г. компанията започва внос на бензиноколонки от Западна Европа. Колонките се рециклират, тестват и се предлагат на пазара, като се предоставя гаранция. Вносът съвпада с построяването на първите частни бензиностанции в страната. Днес повече от 500 бензиностанции в България използват бензиноколонки ЕФИР.

В резултат на редица контакти с международни фирми, лидери в областта на производството на оборудване за бензиностанции и газстанции, фирма ЕФИР започва да предлага на българския пазар широка гама от нови съоражения – собствено производство. Фирмата произвежда първите български бензиноколонки ЕФИР тип БЕХАД 2ХХХ(Х) и РР3000 и 3100.

Компанията започна производството на първите модулни газстанции в България с цистерни с вмесимост от 5.8 и 10 куб.м., които са изключително добре приети на българския пазар. При първите модулни станции се използваха вносни газколонки на фирма Schwelm, но сега фирма ЕФИР произвежда собствени газколонки модели DLPG-E11MI, E22MI и E2001MI, DMI –E22 и E11 с електронна индикация, като произвежда и собствена електроника.

Фирмата предлага 24-часов сервиз за ремонт на бензин и газколонки и притежава метрологична лаборатория за измерване на газколонки и газови разходомери.

Днес ЕФИР е утвърдена българска компания, произвеждаща екипировка и управление за бензин и газстанции и е сертифицирана по EN ISO 9001:2000 от  TUV Rheinland – България. Компанията е на пазара за оборудване на бензиностанции и газстанции в Румъния, Сърбия и Черна гора, Косово, Македония, Турция, Украйна, Албания, Индия, Израел, Кувейт и ЮАР.

От 2003 г. фирмата е Технически асоцииран член на Международния Форум за Стандарти на Оборудване на бензиностанции и газстанции (International Forecourt Standards Forum – IFSF). Това е Европейска групировка основана на икономически интереси, която включва международни петролни компании подкрепящи развитието и използването на международни стандарти в сектора на продажби на дребно с цел взаимната съвместимост на системите и оборудването за зарядни станции. IFSF е основана през 1993 г. и някои от членовете му в момента са Shell, BP Amoco, OMV, ExxonMobil и TotalFinaElf.